Wat is het?
Een holistische behandelmethode waar we in alle systemen gaan zoeken naar de oorzaak van jouw klacht.
Na een uitgebreid intakegesprek betreffende de klacht en de algemene gezondheid van de patiënt, gaat de osteopaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Hierbij staat de beweeglijkheid in het menselijk lichaam centraal.
De osteopaat onderzoekt deze beweeglijkheid in het hele lichaam en onderscheidt daarbij drie grote systemen die elkaar onderling kunnen beïnvloeden:
- het parietaal systeem: gewrichten, gewrichtsbanden, bindweefsel en spieren
- het visceraal systeem: de organen in thorax, buik en bekken
- het craniosacraal systeem: de schedel, hersenvliezen en het bekken
Een verlies van de normale beweeglijkheid of een teveel aan spanning in één of meer van deze systemen kan leiden tot klachten. Doordat deze systemen elkaar onderling beïnvloeden, kunnen de klachten zich soms op een totaal andere plaats voordoen dan waar de oorzaak zich bevindt.
Door de blokkades en spanningen in het lichaam te corrigeren, stelt de osteopaat het lichaam terug in staat om zichzelf te genezen. Aangezien het probleem van bij de oorzaak wordt aangepakt, krijgt het lichaam ook de kans om te stabiliseren. Hierdoor zal de klacht verdwijnen of minder snel terugkomen.
Buiten het behandelen van de klacht zelf is het voor de osteopaat ook belangrijk om preventief te kijken of eventueel nog andere regio's in het lichaam spanningen of blokkades vertonen. Ook al worden daar op het moment zelf door de patiënt geen problemen gevoeld, toch kan het interessant zijn om deze zones te behandelen. Dit komt namelijk niet alleen de algemene gezondheid van de patiënt ten goede, maar kan ook het ontstaan van andere klachten in de toekomst voorkomen.
Osteopathie wordt vaak ten onrechte een 'alternatieve' geneeswijze genoemd. Niets is minder waar, osteopathie zou net moeten gezien worden als een complementaire (aanvullende) geneeswijze. De osteopaat vervangt dus in geen geval de huisarts of specialist!